Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Heveskes. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Vrijdag 15 mei t/m 17 mei 2020
Terug naar het begin - AFGELAST

Terug naar het begin - AFGELAST

AFGELAST
In het weekend van vrijdag 15 mei tot en met zondag 17 mei neemt het festival Terug naar het begin u weer mee op ontdekkingstocht! In de betoverende kerken van het Groninger wierdenlandschap beleeft u unieke muziekoptredens, openhartige verhalen en spannende kunstprojecten. Van jonge makers tot landelijke artiesten; er staat weer een verrassende variatie aan optredens voor u klaar!
Het festival wordt op de vrijdagavond geopend met de Amerikaanse zangeres Michelle David & The Gospel Sessions. In de Nicolaïkerk van Appingedam nemen we u mee naar de oorsprong van gospel met invloeden uit West-Afrika en het Caribische gebied: een strijdvaardige, zegevierende en avontuurlijke show!
Langs kronkelende weggetjes en oude zeedijken is er op de zaterdag en zondag veel te verkennen en te ontdekken in het Groninger landschap.
Ga voor het hele programma en tickets naar onderstaande website.

Locatie Groninger wierdenlandschap: Gemeenten Appingedam, Delfzijl & Loppersum
Lees meer
Vrijdag 20 december t/m 20 juni 2020
Een pracht van Groninger dracht - GESLOTEN

Een pracht van Groninger dracht - GESLOTEN

GES;OTEN
Hoe kleedden de Groningers, man en vrouw, arm en rijk, boer, burger en ambachtsman zich tot in het begin van de negentiende(!) eeuw? Altijd al willen weten hoe je voorouders er 200 jaar geleden bij liepen?
Openingstijden: Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 20 juni 2020 van 11.00 - 16.00 uur

Locatie De Groninger Zilverkamer: Oude Kerkstraat 1
Appingedam
Inlichtingen grimmiusherma@gmail.com
Lees meer
Zondag 9 februari t/m 10 mei 2020
Componisten in oorlogstijd - GESLOTEN

Componisten in oorlogstijd - GESLOTEN

GESLOTEN
Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Componisten als Géza en Rosy Wertheim hadden een internationale carrière, koordirigent en componist Israël Olman was geliefd bij duizenden zangers. Max Vredenburg en Hans Lachman componeerden muziek bij films, in het Concertgebouw klonken composities van Henriëtte Bosmans en leo Smit. De oorlog maakte een aburpt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en natuurlijk de muziek te horen. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Leo Smit Stichting en de Stichting Folkingestraat Synagoge.

Locatie Synagoge Groningen: Folkingestraat 60
Groningen
Prijs Toegang EUR 3,00
Vrijdag 28 februari t/m 23 augustus 2020
Allemaal wonderen - GESLOTEN T/M 1 JUNI

Allemaal wonderen - GESLOTEN T/M 1 JUNI

GESLOTEN T/M 1 JUNI
Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. Ervaar deze verrassende tentoonstelling waarin het wonder centraal staat!
Openingstijden Museum Catharijneconvent
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur

Locatie Catharijnecovent Utrecht: Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Lees meer
Dinsdag 3 maart t/m 12 april 2020
Expositie Cora Heeskens

Expositie Cora Heeskens

De inspiratie van mijn werk haal ik dicht bij huis, uit de natuur waarin ik mij bevind. Ik schilder in thema’s, dat biedt mij de nodige afwisseling en uitdagingen. Een belangrijk terugkerend thema in mijn werk is het waddengebied met zijn onuitputtelijke veranderingen in licht, kleur en vorm.

Ik maak kleine tekeningetjes en foto’s van mijn onderwerp om een bepaalde kleur of vorm vast te houden. Wat ik schilder is niet de werkelijkheid maar een gevoel, een sfeer die ik op dat moment heb ervaren. Een extra bijkomstigheid van het zo werken is dat het uiteindelijke resultaat door iedereen op een eigen (vaak verschillende) manier beleefd wordt. Ik werk voornamelijk met olieverf op doek

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Vrijdag 10 april t/m 11 april 2020
Passieconcerten Kamerkoor Tirana - AFGELAST

Passieconcerten Kamerkoor Tirana - AFGELAST

AFGELAST
Passieconcerten 2020
10 april (goede vrijdag) om 17.00 uur – Lutherse Kerk Groningen
11 april (stille zaterdag) tijd volgt – Zeerijp

Locatie Groningen en Zeerijp: Lutherse kerk
Jacobuskerk
Prijs Toegang Collecte na afloop
Lees meer
Vrijdag 10 april t/m 13 april 2020
Iconenexpositie

Iconenexpositie

Met ingang van 10 april 2020 exposeren wij eigen werk in het Iconenkerkje van Lettelbert. Het Paasweekend zijn we geopend van 14:00 tot 17:00 uur.

Locatie Kerk Lettelbert: Hoofdstraat 162
Lettelbert
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Lees meer

11

april
Kamerkoor Tiraña O Crux ave...

Kamerkoor Tiraña O Crux ave...

Kamerkoor Tiraña zingt in de aanloop naar Pasen traditioneel een Passieprogramma. Dit jaar is dit programma vormgegeven rond twee thema’s: Het O crux ave spes in unica en de Bach-familie. O crux ave spes in unica is de zesde strofe uit een veel langere hymne. Deze hymne werd ter gelegenheid van het aankomen en inhalen van een belangrijk reliek gezongen: een deel van het originele Kruis van Jezus. We zingen zowel motetten uit de renaissance op deze tekst als zettingen uit de 20e eeuw. Vier heel verschillende zettingen op dezelfde tekst. Ze geven een boeiend beeld van hoe componisten met een tekst om kunnen gaan en welk effect dit heeft op de beleving van eenzelfde tekst.

In 2015 bracht Tiraña een programma met motetten van de familie Bach. Uit dit programma zingt Tiraña een aantal voor deze periode van het jaar geschikte werken. Werken van Johann Christoph Bach en Johann Michael Bach die in een duidelijke traditie zijn geschreven. Daarbij wordt ook een relatief onbekend en fraai stuk van Johann Ernst Bach gezongen: Unser Wandel ist im Himmel. Verder brengt het koor een stuk oorspronkelijk bedoeld voor Witte Donderdag van Johann Kuhnau: Tristis est anima mea. Dit stuk is later door Johann Sebastian Bach bewerkt tot Der Gerechte kommt um. Tirana zingt beide werken en geeft daarmee een uniek kijkje in de keuken bij Bach. Te horen is hoe hij enerzijds aansluit op zijn familie en anderzijds laat hij zien hoe hij een bestaand model van zijn voorganger als cantor in Leipzig geheel naar zijn eigen hand kan zetten en het tot een typisch Bach meesterwerk maakt.

Een afwisselend programma in de aanloop naar Pasen met de nodige verrassingen en onverwachte muzikale wendingen. Voor meer informatie zie www.kamerkoortirana.nl Uitvoerenden Kamerkoor Tiraña o.l.v. Tymen Jan Bronda. M.m.v. Robert Koolstra (orgel).

Locatie Kerk Zeerijp: Borgweg 11
Zeerijp
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Collecte
Lees meer

11

april
Stille zaterdag

Stille zaterdag

Stille zaterdag dienst.

Locatie Kerk Grootegast: Rondweg 21
Grootegast
Tijd 19:30 - 20:30 uur
Prijs Toegang gratis

12

april
Bragi A-capellakoor - AFGELAST

Bragi A-capellakoor - AFGELAST

AFGELAST
Bragi A-capellakoor, solisten & The Northern Consort staan onder leiding van Rein de Vries.

Solisten
Meike Wijma (sopraan)
Jeroen Helder (tenor)
Michiel Nonhebel (bas).

Voorganger
ds. M. Overbosch.

Deze misschien wel eerste cantate van Bach behandelt alle zeven coupletten van dit oude, uit het middeleeuws Latijn door Luther vertaalde lied - per omnes versus dus - zonder recitatieven of aria’s. Na een wat naar binnen gekeerde sinfonia, volgen de verzen in een symmetrisch model: koor, duet, solo, koor (het centrale deel), solo, duet, koor.

In deel 1 worden de versregels met korte motiefjes ingeleid, maar zingen de sopranen die regels van de melodie in lange noten.

In deel 2 valt de strenge, ostinate baslijn op – misschien om de begrippen zwingen en Gewalt te benadrukken.

Deel 3, zeer expressief, schrijft een heerlijke viool-descant boven de tenorpartij voor, ter viering van de overwinning op zonde en dood. En zo gaan de variaties door, tot aan de eenvoudige vierstemmige zetting van couplet zeven.

Locatie Lutherse kerk Groningen: Haddingestraat 23
Groningen
Tijd Aanvang 10:00 uur
Prijs Toegang Collecte

12

april
Pelgrimswandelingen - AFGELAST

Pelgrimswandelingen - AFGELAST

AFGELAST
Het jaarprogramma in 2020 is inmiddels klaar en we zijn ontzettend blij weer een zeer bijzonder aantrekkelijk jaarprogramma te presenteren en we doorkruisen weer de hele provincie.
Aanmelding kan steeds 2 maanden vooruit.
Alle wandelingen vinden plaats op zondagmiddag van 14.00- 17.00 uur met uitzondering van de Kloosterwandeling van de 2e Pinksterdag.

JAARPROGRAMMA 2020.
* zondag 8 maart de Pelgrimswandeling Houwerzijl-Zuurdijk.
* zondag 12 april 1e Paasdag Pelgrimswandeling Midwolde
* zondag 17 mei Pelgrimswandeling Sellingen.
* maandag 1 JUNI - 2e Pinksterdag Kloosterwandeling te Aduard van 13.30-17.30 uur
* zondag 13 september Pelgrimswandeling Beerta .
* zondag 11 oktober Pelgrimswandeling Noordlaren.
* zondag 8 november Pelgrimswandeling Hellum.

Locatie Provincie Groningen: start kerk Groningen
Lees meer