Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Heveskes. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 25 maart t/m 3 juni 2018
Een drieluik van Sietse, Hylkje en Ytje

Een drieluik van Sietse, Hylkje en Ytje

Expositie

Van 25 maart tot en met 3 juni, exposeren Sietse, Hylkje en Ytje Engbrenghof in het kerkje van Rottum. Het thema van de expositie is: ‘t land aan de waddenkust, het prachtige wierdenlandschap aan de wadden zee met een grootse geschiedenis waarin kloosterlingen een grote rol hebben gespeeld. Het eerste luik zijn natuurfoto’s van Sietse. Het tweede luik bestaat uit schilderijen en quilts van Ytje. Hierin herkent men het vlakke land met de verre horizon en de zee. Het derde luik laat het monnikenwerk van Hylkje zien: handschriften, initialen en miniaturen zoals die ook honderden jaren geleden in dit gebied door kloosterlingen werden gemaakt. Het kerkje is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Donderdag 5 april t/m 31 mei 2018
Een tafel met taferelen

Een tafel met taferelen

Over heden en verleden

Op 5 april a.s. gaat in Synagoge Groningen het project De Uittocht van de van oorsprong Amerikaanse kunstenaar Pete Silverstein van start. De Uittocht bestaat uit een kunstinstallatie in de synagoge en een reeks labs in het Groninger Museum. De installatie in Synagoge Groningen bevat een met de hand beschilderd servies waarop de afbeeldingen van de Uittocht van de Joden uit Egypte in een nieuw jasje worden gestoken. Silverstein plaatst de taferelen en verhalen uit het Bijbelboek Exodus in de moderne samenleving. Hoewel het verhaal van Pete Silverstein trouw blijft aan het verhaal uit het Oude Oestament, weerspiegelen de taferelen hedendaagse verbeeldingen zoals moderne plagen, kinderslavernij, prostitutie, atoombommen en onderdrukking. Door de context waarin het verhaal wordt geplaatst, worden de beschouwers in staat gesteld om het verhaal opnieuw te interpreteren. Installatie en labs De borden, die Silverstein maakte in samenwerking met zijn vier leerlingen van het Harens Lyceum, zijn gemaakt met de majolica-techniek, een techniek die stamt uit de 16e eeuw. Het geheel wordt in Synagoge Groningen opgesteld op de galerij onder de opvallende davidster in de westgevel. De installatie is te zien vanaf 5 april tot en met 31 mei. In het Atelier van het Groninger Museum zullen de kunstenaars tijdens een aantal ‘meet the artist labs’ het maakproces van de borden demonstreren. Data labs: 15 april, 6 mei, 21 mei, 13.00-15.00 uur.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 3,00
Zondag 15 april t/m 31 mei 2018
Mijn Groningerland

Mijn Groningerland

Expositie Piet Bijma

De tentoongestelde landschappen zijn vaak in combinatie met imposante luchten. Piet Bijma ziet de natuur als bron van leven. Dan voelt hij zich als een kind in een speelgoedwinkel. Het grote geheel beleeft hij op de fiets, maar ook stopt hij en verbaast zich over het kleine in de natuur. Hij is geboren in Zevenhuizen, zijn ouders hadden daar een boerderij. Na een aantal verhuizingen woont hij nu bij Schifpot tussen Garnwerd en Feerwerd. Piet Bijma is begonnen in de metaalindustrie, maar is uiteindelijk goudsmid en muzikant geworden. Natuurfotografie is zijn passie en dat in de ruimste zin van het woord. Ook portret – en modelfotografie heeft zijn belangstelling.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Vrijdag 25 mei t/m 27 mei 2018
Terug naar het begin

Terug naar het begin

Festival - een ontdekkingstocht

Intieme optredens in oude Groninger kerken, met deze formule trekt het festival Terug naar het begin jaarlijks nieuwe bezoekers naar de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Deze maand viert het festival haar tienjarige bestaan, van vrijdag 25 mei tot en met zondag 27 mei 2018. Ter ere van dit lustrum is er een extra festivaldag in het leven geroepen. Met bijna honderd acts op ruim dertig locaties is het aanbod groot. Al fietsend door het Groninger wierdenlandschap ontdekken bezoekers een mix van Groninger talenten en landelijke grootheden. Bovendien heeft het festival voor het eerst in tien jaar een eigen kunstroute.

Locatie Provincie Groningen: kerken in en rond Appingedam
Lees meer

25

mei
Erwin de Vries en Brassband Elad in Oostwold

Erwin de Vries en Brassband Elad in Oostwold

Elke Groninger kent Erwin de Vries. Zijn markante, wat rauwe geluid in combinatie met zijn mooie poëtische teksten maken hem tot één van de meest geliefde zangers in het Groninger taalgebied. Zijn recente CD “De Noodzoak” werd door critici zeer goed ontvangen. Onlangs mocht hij tijdens het Koningsdagconcert nog optreden voor de koninklijke familie. De Christelijke Brassband Elad geeft regelmatig concerten in de regio. Recent traden zij op met trompettiste Melissa Venema en de Urker Mans Formatie. Het orkest neemt regelmatig deel aan concoursen en festivals. Sinds 2014 staat ze onder leiding van dirigent Gosse Reijenga. Erwin de Vries en Brassband Elad zijn op 25 mei solo én gezamenlijk te horen.

Locatie Kerk Oostwolde: Kerksingel 17 Oostwold
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Inlichtingen stichtingbkeo@yahoo.com
Lees meer

25

mei
Stiltemomenten

Stiltemomenten

Op vrijdag 25 mei gaan de stiltemomenten van dit jaar in de kerk van Zuurdijk weer beginnen. Ds Tinus Gerrits uit Leens steekt om 16 uur een kaars aan, er wordt geimproviseerd op het gerestaureerde Rohlfingorgel, Tinus Gerrits zal een korte toelichting uitspreken, leest de psalm, en dan is er stilte......... Tot slot leest Hans Robertus de psalm in het Gronings. De stiltemomenten volgen de nummering van de psalmen. Er werd ooit begonnen met psalm 1. Op 25 mei zal het stiltemoment in het teken staan van psalm 42. Peri Kim bespeelt het orgel. Hij zal op de melodie van deze psalm improviseren. Bezoekers zijn van harte welkom om te luisteren en de stilte mee te beleven. Een unieke gelegenheid om het orgel te horen en deze bijzondere kerk te zien.

Locatie Kerk Zuurdijk: Hoofdweg 43 Zuurdijk
Tijd Aanvang 16:00 uur

26

mei
Openstelling Nieuwe Kerk

Openstelling Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk in Groningen is in de maanden mei t/m september open voor bezoekers op zaterdagmiddag van 12.00 – 16.00 uur onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden zoals uitvaarten en verhuur. Tijdens Open Monumentendag op 8 september is de kerk open van 10.00 – 17.00 uur. Ook is de toren dan te beklimmen. Voor groepen kunnen rondleidingen worden georganiseerd door de Nieuwe Kerk en Hortusbuurt. Informatie via de website.

Locatie Nieuwe Kerk: Nieuwe Kerkhof 1 Groninegn
Tijd 12:00 - 16:00 uur
Lees meer
Zaterdag 26 mei t/m 3 juni 2018
Week van de Begraafplaats

Week van de Begraafplaats

Tussen kunst en kist

In 2018 vieren we het eerste lustrum van de Week van de Begraafplaats: de Week wordt dit jaar voor de vijfde maal gehouden. Sinds de Week in 2014 voor de eerste maal werd georganiseerd, heeft deze jaarlijkse manifestatie waarbij begraafplaatsen centraal staan, een vaste plek veroverd op de agenda van Nederland.

Locatie Heel Nederland en ook Groningen
Lees meer

27

mei
Bacchanalia Psychedelic Cumbia

Bacchanalia Psychedelic Cumbia

LenteJazzOostum 2018

John Dikeman tenorsax * Jasper Stadhouders gitaar Nicolas Chientaroli keyboards * Miguel Petruccelli basgitaar Tristan Renfrow drums De uit Uruguay afkomstige bassist/gitarist Miguel Petruccelli is na het Groninger conservatorium in Amsterdam gelijk aan de slag gegaan met een band waarin het ritme van de Colombiaanse cumbia gecombineerd wordt met de energie uit de free jazz. Met frontmannen als John Dikeman en Jasper Stadhouders wordt deze psychedelische mix verhit tot een dampend kookpunt.

Locatie Kerk Oostum: Oostumerweg 19 Garnwerd
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang CJP, Studentenpas, Stadjerspas €7,00
Lees meer

27

mei
Duo Bakker & Duin

Duo Bakker & Duin

Mezzosopraan Ursula Duin en pianiste Ineke Bakker brengen klassieke liederen ten gehore. Voor de pauze muziek van Schumann en na de pauze Engelse liederen. In de pauze is er gratis koffie en thee

Locatie Kerk Pieterburen: Hoofdstraat 74 Pieterburen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 8,00
Lees meer